Navodilo za uporabo nove podpisne komponente VEP.Podpis

VEP.Podpis je podpisna komponenta, ki deluje kot samostojen program, nameščen na vašem računalniku. Zagon podpisne komponente pri podpisovanju je avtomatski – komponenta se zažene samodejno.

VEP.Podpis je potrebno namestiti pred prvo uporabo. Za uporabo podpisne komponente VEP.Podpis je potrebno imeti nameščeno digitalno potrdilo v sistemski shrambi računalnika.

VEP.Podpis je produkt podjetja EIUS d.o.o.

  Operacijski sistem Windows 

 Operacijski sitem Mac OSX

  Operacijski sistem Linux

1. Predpogoj za uporabo VEP.Podpisa na operacijskem sistemu Windows  – Program .NET Framework

Lahko se zgodi, da je potrebno urediti še namestitev .NET Framework. Program vas sam vodi skozi postopek.

Na operacijskem sistemu Windows 8 + je program že nameščen.

* Predpogoj za delovanje v programu Linux je JAVA.

2. Podpisovanje je omogočeno v naslednjih operacijskih sistemih in brskalnikih:

  • Windows* 7, 8 in 10: Internet Explorer ** 9 ali več, Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera
  • Linux: Mozilla Firefox, Chrome
  • Mac OSX: Safari***, Mozilla Firefox, Chrome

* Opozorilo: Nova podpisna komponenta ne podpira operacijskega sistema Windows XP. Za uporabnike operacijskega sistema Windows XP bo še vedno na voljo stara aplikacija, v katero se prijavite s klikom na gumb “Prijava v VEP”.

** Opozorilo: Nova podpisna komponenta ne podpira brskalnika Internet Explorer 8 ali manj

*** Opozorilo: Brskalnik Safari ni podprt v operacijskem sistemu Windows 7, 8 ali 10.

3. Delovanje VEP.Podpisa

VEP.Podpis deluje kot samostojen program nameščen na vašem računalniku. Programa ni potrebno posebej zaganjati pred vstopom v varen predal.
Pri podpisovanju se vam v spodnjem desnem kotu prikazujejo koraki oz. stanje podpisne komponente: ko se komponenta povezuje s serverjem, ko podpisuje PDF dokument oz. priponko, ko podpisuje VEP dokument oz. pošiljko, ki jo prevzemate ali pošiljate.

Pošiljke prevzemate enostavno, s klikom na gumb »Prevzem in podpis vročilnice«. V odprti vročilnici izberete možnost »Podpiši« ali »Podpiši in shrani« in komponenta se samodejno zažene.
Pri zagonu komponente se vam prikaže:

vep1

O uspešno prevzeti pošiljki oz. poslani vročilnici ste vedno obveščeni z opozorilom, ki se prikaže spodaj desno (operacijski sistem Windows).

Pošiljke lahko tudi enostavno pošiljate tako, da sestavite novo pošiljko – vpišete obvezne podatke glede prejemnika in zadeve ter pošiljko pošljete enostavno s klikom na gumb »Pošlji«. Po kliku na gumb »Pošlji« se podpisna komponenta na enak način samodejno zažene.

4. Podpisovanje pripetih PDF dokumentov

Z uporabo nove podpisne komponente VEP.si imajo uporabniki VEP.si predala na voljo tudi možnost podpisovanja pripetih priponk v PDF obliki.

Pri sestavljanju nove pošiljke vpišite naslov prejemnika, zadevo, ter enostavno pripnite PDF dokument, ki ga želite podpisati in poslati. Po končanem nalaganju priponke se vam prikaže okno, ki vas sprašuje ali želite podpisati tudi PDF dokument. Svojo odločitev lahko za vedno shranite in na ta način vas ne bo spraševalo pri vsakem pripenjanju.

V nastavitvah pri »Certifikati in gesla« je tudi možnost izbire načina podpisovanja. Zamenjavo naredite tako, da v dropdown meniju izberete želeno.

vep2

*Za vsako priponko se bo posebej prikazalo okno za PDF podpisovanje.

vep3

Postopek nadaljujete tako, da izberete »Podpiši«. Na ta način bo podpisan PDF dokument/i, ki so pripeti kot tudi pošiljka, ki vsebuje podpisane dokumente.

Prejemnik na drugi strani podpiše samo prejeto pošiljko. PDF dokumenti pa so že podpisani kar je razvidno iz vizualizacije podpisa na PDF dokumentu.

PDF podpisovanje lahko uporabite za podpisovanje vseh dokumentov v pdf obliki. Enostavno in hitro podpišite ter pošiljite katerokoli pogodbo. Pogodba bo podpisana z obe strani elektronskim podpisom podpisnikov.

Prejemnik podpisano priponko shrani lokalno na svoj računalnik in jo potem pri pošiljanju podpiše še svojim certifikatom.

V nastavitvah lahko tudi določite, da ne želite podpisovati PDF priponke in na ta način vas ne bo več spraševalo po podpisu.

V primeru, da je PDF priponka, ki jo želite podpisati zaščitena se vam bo prikazalo naslednje obvestilo:

vep4

5. Izbira podpisne komponente

V nastavitvah pri »Certifikati in gesla« lahko tudi sami zamenjate podpisno komponento, ki jo želite uporabiti. Zamenjavo naredite tako, da v dropdown meniju izberete želeno.

vep5

6. Samodejna posodobitev VEP.Podpisa

*Operacijski sistem Windows

V primeru, da obstaja novejša verzija VEP.Podpisa se vam pri kliku na gumb »Podpiši«/«Podpiši in shrani« prikaže:

vep6

Komponento za podpisovanje enostavno posodobite s klikom na gumb »OK«. Posodobitev se potem izvede samodejno in lahko nadaljujete z delom.

7. Privzeti način podpisovanja

Uporabniki VEP.si še vedno imate izbiro več načinov podpisovanja

  • z uporabo SETCCE komponente, ki je uspešno nameščena v vašem brskalniku
  • z uporabo VEP.Podpisa
  • podpisovanje prek strežnika

Privzeti način podpisovanja se zapiše v vaših nastavitvah in ga lahko v vsakem trenutku enostavno spremenite

*Opozorilo: VEP.Podpis je omogočen samo v novi aplikaciji VEP.si in ne podpira operacijski sistem Windows XP.
**Opozorilo: SETCCE komponenta prve generacije kmalu ne bo več podprta.
***Opozorilo: Podpisovanje pripetih PDF priponk je mogoče samo v novi aplikaciji z uporabo nove podpisne komponente VEP.Podpis.